Klok Real Estate - Informatie - Energielabel

Het energielabel

Een energielabel geeft u allerlei informatie over de energiezuinigheid van uw woning. U vindt op het label informatie over:

  • De isolatie van dak, gevel, muren, ramen en vloeren.

  • Het energieverbruik van de installaties voor verwarming, ventilatie en warm water.

  • Hoe u de woning energiezuiniger kunt maken.

Het energielabel is bedoeld om energiebesparende maatregelen te stimuleren zoals dubbel glas, een nieuwe verwarmingsketel, dakisolatie of een zonneboiler. Het energielabel loopt van A t/m G. Daarbij is het A-label (donkergroen) het energiezuinigst en het G-label (rood) het minst zuining. Het label is maximaal 10 jaar geldig en dient te worden opgesteld door een gecertificeerde adviseur.

Energielabel verplicht

Sinds 1 januari 2008 moeten eigenaren van woningen bij verkoop of verhuur van hun huis een energielabel overhandigen aan de koper of huurder. Deze verplichting geldt ook voor huurcontracten van onzelfstandige woonruimten, zoals studentenkamers en ook voor sommige vakantiewoningen. De eigenaar die geen energielabel heeft, krijgt momenteel nog niet te maken met sancties. Deze sancties zijn wel in voorbereiding. Ze worden uiterlijk per 1 januari 2013 ingevoerd.

Energielabel en uitzonderingen

Het label is daarnaast niet van toepassing op monumenten zoals bedoeld in de Monumentenwet 1988 of in een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening. Het energielabel is ook niet verplicht voor woonboten, woonwagens en caravans.

Energielabel en huurverhoging

De Tweede kamer heeft op 8 maart 2011 besloten dat het energielabel voortaan meetelt bij het bepalen van de huurprijs. Per 1 juli 2011 is de waardering van energielabels definitief ingegaan in het woningwaarderinsgstelsel (WWS).

Dit heeft tot gevolg dat woningen met een beter energielabel meer punten krijgen. Energiebesparende maatregelen kunnen dus leiden tot huurverhoging en verdienen zich terug in de loop van de tijd door een hogere huurprijs. Het is in bepaalde gevallen zelfs mogelijk om met een verbeterd energielabel de huurprijs boven de liberalisatiegrens te laten uitkomen. M.a.w er valt winst te behalen uit deze nieuwe regeling.

Energielabel en maatwerkadvies

Als u bij ons een Maatwerkadvies aanvraagt (voorheen EPA), dan komt er een gecertificeerde adviseur bij u langs die uw mogelijkheden voor energiebesparende maatregelen duidelijk uiteenzet. In het maatwerkadvies staat precies welke mogelijkheden, kosten en opbrengsten zijn verbonden aan specifieke energiebesparende maatregelen voor uw huis. De adviseur berekent vervolgens de energie-index van uw woning. Deze index bepaalt vervolgens uw energielabelklasse (A++tot en met G). Hoe hoger de energielabelklasse hoe meer punten uw woning waard is.

Energielabel en energiesubsidiewijzer

Meer informatie zie:http://www.energiesubsidiewijzer.nl/

Voor meer informatie of deskundige begeleiding kunt u contact met ons opnemen via: info@klokrealestate.nl

 


Vereniging voor Makelaars & Taxateurs

Gediplomeerd makelaar-taxateur onroerende zaken nr: T0001326 - K-RMT nr: 47257288
Vergunning Woning- en Kamerbemiddelingsbureau Amsterdam nr: HW 92530